Penne z wołowiną meksykańską

Zaczynamy tydzień od dania z makaronem – pełnowartościowy posiłek! Znajdziesz tu mieloną wołowinę, paprykę, przecier pomidorowy, przyprawy meksykańskie i ser cheddar – danie szybkie i pyszne 😋

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g makaronu penne (ilość według uznania)
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 40 cl (400 ml) przecieru pomidorowego
- 1 do 2 łyżek stołowych przyprawy meksykańskiej (ostrość według uznania)
- 4 łyżki stołowe śmietany kwaśnej lub gęstej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- starty cheddar do podania
Przygotowanie:
- Obierz i drobno posiekaj szalotki oraz czosnek.
- W dużej głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż szalotki z czosnkiem.
- Pokrój papryki w drobną kostkę, dodaj je na patelnię, wymieszaj i smaż ok. 10 minut.
- W dużym garnku zagotuj wodę na makaron.
- Do patelni dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy meksykańskie, podsmaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
- Wrzuć penne do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania do mięsa dodaj śmietanę, a następnie ugotowany i odcedzony makaron.
- Całość dobrze wymieszaj i podawaj posypane startym serem cheddar.