Penne z wołowiną meksykańską

Podziel się miłością

Zaczynamy tydzień od dania z makaronem – pełnowartościowy posiłek! Znajdziesz tu mieloną wołowinę, paprykę, przecier pomidorowy, przyprawy meksykańskie i ser cheddar – danie szybkie i pyszne 😋

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g makaronu penne (ilość według uznania)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 40 cl (400 ml) przecieru pomidorowego
  • 1 do 2 łyżek stołowych przyprawy meksykańskiej (ostrość według uznania)
  • 4 łyżki stołowe śmietany kwaśnej lub gęstej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • starty cheddar do podania

Przygotowanie:

  1. Obierz i drobno posiekaj szalotki oraz czosnek.
  2. W dużej głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż szalotki z czosnkiem.
  3. Pokrój papryki w drobną kostkę, dodaj je na patelnię, wymieszaj i smaż ok. 10 minut.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron.
  5. Do patelni dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy meksykańskie, podsmaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
  6. Wrzuć penne do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Pod koniec gotowania do mięsa dodaj śmietanę, a następnie ugotowany i odcedzony makaron.
  8. Całość dobrze wymieszaj i podawaj posypane startym serem cheddar.

Podziel się miłością

Similar Posts