Makaron z pesto rosso i szynką dojrzewającą

Zostajemy w klimacie szybkich i prostych dań, bo przy takich upałach nikt nie ma ochoty długo stać przy kuchni — ani często nie ma wielkiego apetytu… Dziś proponuję letnie danie z makaronem, pesto rosso, szynką dojrzewającą i pomidorkami koktajlowymi. Prosto, ale skutecznie 😁

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g spaghetti
- 120 g pesto rosso
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2–3 łyżki przyprawy włoskiej
- 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zagotuj dużą ilość wody i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując jedną chochlę wody z gotowania.
- W międzyczasie przekrój pomidorki koktajlowe na połówki.
- Włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj pomidorki, pesto, wodę z gotowania oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dobrze wymieszaj.
- Gotuj całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, by wszystko się dobrze podgrzało.
- Podawaj z plastrami szynki dojrzewającej i ewentualnie startym parmezanem.