Makaron z pesto rosso i szynką dojrzewającą

Podziel się miłością

Zostajemy w klimacie szybkich i prostych dań, bo przy takich upałach nikt nie ma ochoty długo stać przy kuchni — ani często nie ma wielkiego apetytu… Dziś proponuję letnie danie z makaronem, pesto rosso, szynką dojrzewającą i pomidorkami koktajlowymi. Prosto, ale skutecznie 😁

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g spaghetti
  • 120 g pesto rosso
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2–3 łyżki przyprawy włoskiej
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dużą ilość wody i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując jedną chochlę wody z gotowania.
  2. W międzyczasie przekrój pomidorki koktajlowe na połówki.
  3. Włóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj pomidorki, pesto, wodę z gotowania oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Gotuj całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, by wszystko się dobrze podgrzało.
  5. Podawaj z plastrami szynki dojrzewającej i ewentualnie startym parmezanem.

Podziel się miłością

Similar Posts