Domowy sok jabłkowo-truskawkowy

Wiosna zawitała na dobre, a sezon na truskawki właśnie się zaczyna! Owoce jagodowe to moje ulubione, więc ogromnie się cieszę z powrotu truskawek, w oczekiwaniu na ich kuzynki – maliny i jagody, które kocham jeszcze bardziej 😋 Trzeba przyznać, że na razie (te francuskie) są jeszcze dość drogie, ale miałam ochotę na małą przyjemność – zawsze możecie zapisać przepis na później, jeśli trzeba.
Aby uczcić ich powrót, zrobiłam pyszny sok z jabłek i truskawek. Jeśli nie macie wyciskarki wolnoobrotowej, możecie skorzystać z porównania na stronie Angel, by wybrać dobrej jakości urządzenie – ale sprawdzi się też sokowirówka.
Uwielbiam soki owocowe – nie piję alkoholu, więc to moje „aperitify” 😄 Warzywnych lubię trochę mniej 😉 Tutaj wystarczy niewiele truskawek, by nadać sokowi piękny kolor i pyszny smak! Najlepiej wybierać owoce bio lub – jeśli macie ogród i zielone palce – z własnej uprawy. Jeśli szukacie więcej inspiracji, inne przepisy na soki i napoje znajdziecie na blogu, klikając w różowy link 😉

Składniki (na 1 szklankę):
- 1 jabłko
- 5 truskawek
- 2 listki mięty lub bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce. Jeśli jabłko nie jest bio, obierz je i pokrój na ćwiartki.
Przepuść owoce i zioła przez wyciskarkę lub sokowirówkę – i gotowe, smacznego!
Podane ilości wystarczą na jedną szklankę – wystarczy je pomnożyć, by przygotować większą porcję.
