Faszerowane bataty à la chili

Uwielbiam bataty… i dziś mam dla Was nowy, przepyszny pomysł: bataty faszerowane w stylu chili!
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Co więcej, możesz wcześniej przygotować zarówno bataty, jak i farsz – potem wystarczy tylko posypać je cheddarem i zapiec przed podaniem. Idealne na sycący obiad lub kolację.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 średnie bataty
- 1 czerwona cebula
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 80 g kukurydzy
- 80 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie: starty ser cheddar
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umyj i osusz bataty, następnie przekrój je wzdłuż na pół.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – skórką do góry.
- Piecz przez 30 minut, następnie obróć i piecz jeszcze 15 minut, aż miąższ będzie miękki (jeśli nie – wydłuż czas pieczenia).
- W międzyczasie drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż do zarumienienia.
- Dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę, przyprawy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Delikatnie wydrąż miąższ z upieczonych batatów, uważając, by nie uszkodzić skórek. Rozgnieć miąższ widelcem i połącz go z wcześniej przygotowanym farszem.
- Napełnij skórki farszem, posyp cheddarem (jeśli używasz).
- Zapiekaj przez ok. 15 minut (dłużej, jeśli danie było wcześniej schłodzone).