Gnocchi z cukinią i chorizo

Proponuję Wam przepis z mojej ostatniej książki „To co jemy dziś wieczorem? Cukinia” – danie z gnocchi, które uwielbiam! Mamy tu oczywiście cukinię, no i chorizo (oczywiste, prawda? 😅). To naprawdę szybki i łatwy przepis, idealny na smaczny, rodzinny obiad w tygodniu!

Składniki (na 4 porcje):
- 400 g świeżych gnocchi (niewymagających smażenia)
- 100 g chorizo
- 2 małe cukinie
- 25 cl śmietanki 30% (lub słodkiej)
- 1 łyżka mieszanki przypraw włoskich (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię w kostkę, chorizo w cienkie plasterki, a następnie na połówki.
- W dużej patelni rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek i podsmaż gnocchi na dużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Odłóż je na bok.
- Na tej samej patelni umieść cukinię i chorizo. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodaj wcześniej podsmażone gnocchi, śmietankę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.