Gnocchi z cukinią i chorizo

Podziel się miłością

Proponuję Wam przepis z mojej ostatniej książki „To co jemy dziś wieczorem? Cukinia” – danie z gnocchi, które uwielbiam! Mamy tu oczywiście cukinię, no i chorizo (oczywiste, prawda? 😅). To naprawdę szybki i łatwy przepis, idealny na smaczny, rodzinny obiad w tygodniu!

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g świeżych gnocchi (niewymagających smażenia)
  • 100 g chorizo
  • 2 małe cukinie
  • 25 cl śmietanki 30% (lub słodkiej)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw włoskich (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój cukinię w kostkę, chorizo w cienkie plasterki, a następnie na połówki.
  2. W dużej patelni rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek i podsmaż gnocchi na dużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Odłóż je na bok.
  3. Na tej samej patelni umieść cukinię i chorizo. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Dodaj wcześniej podsmażone gnocchi, śmietankę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Podziel się miłością

Similar Posts