Gnocchi z kurczakiem, pesto rosso i pomidorami

Podziel się miłością

Dziś przenosimy się na chwilę do Włoch z tym pysznym daniem: gnocchi z kurczakiem, pomidorami i pesto rosso. W naszym domu bardzo lubimy gnocchi, a to był nowy sposób ich przygotowania, który bardzo przypadł nam do gustu 😋 Przepis pochodzi z boxa Hello Fresh – więcej o nim na końcu wpisu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g świeżych gnocchi (nie tych do smażenia)
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 4 pomidory
  • 60 g pesto rosso
  • 150 g śmietany kremówki (gęstej)
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan lub pecorino (starty, do podania – opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę. Pomidory posiekaj.
  2. W dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż gnocchi na dużym ogniu, aż się zarumienią. Odstaw na bok.
  3. W razie potrzeby dolej trochę oliwy i podsmaż kurczaka na dużym ogniu. Dodaj pomidory i kontynuuj smażenie na małym ogniu.
  4. Dodaj pesto rosso, śmietanę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj gnocchi, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było dobrze obtoczone sosem.
  5. Gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
  6. Podawaj z tartym parmezanem lub pecorino i ewentualnie posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Podziel się miłością

Similar Posts