Gnocchi z kurczakiem, pesto rosso i pomidorami

Dziś przenosimy się na chwilę do Włoch z tym pysznym daniem: gnocchi z kurczakiem, pomidorami i pesto rosso. W naszym domu bardzo lubimy gnocchi, a to był nowy sposób ich przygotowania, który bardzo przypadł nam do gustu 😋 Przepis pochodzi z boxa Hello Fresh – więcej o nim na końcu wpisu.

Składniki (na 4 porcje):
- 500 g świeżych gnocchi (nie tych do smażenia)
- 400 g filetu z kurczaka
- 4 pomidory
- 60 g pesto rosso
- 150 g śmietany kremówki (gęstej)
- 2 łyżki przyprawy włoskiej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan lub pecorino (starty, do podania – opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pokrój kurczaka w kostkę. Pomidory posiekaj.
- W dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż gnocchi na dużym ogniu, aż się zarumienią. Odstaw na bok.
- W razie potrzeby dolej trochę oliwy i podsmaż kurczaka na dużym ogniu. Dodaj pomidory i kontynuuj smażenie na małym ogniu.
- Dodaj pesto rosso, śmietanę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj gnocchi, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było dobrze obtoczone sosem.
- Gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
- Podawaj z tartym parmezanem lub pecorino i ewentualnie posiekaną natką pietruszki lub bazylią.