Gulasz cielęcy z chorizo i ziemniakami

Podziel się miłością

Dziś proponuję Wam przepis na pełnowartościowe danie: gulasz cielęcy z chorizo i ziemniakami. Powstaje z aromatycznego sosu na bazie białego wina i chorizo, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem cielęcym oraz ziemniakami gotowanymi na parze.

🛒 Składniki (na 6 porcji):

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g chorizo
  • 20 cl białego wina
  • 30 cl wody
  • 1 kg cielęciny (na gulasz)
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 50 g śmietanki kremówki
  • sól, pieprz

👩‍🍳 Przygotowanie (z Thermomixem):

  1. Obierz cebulę i czosnek, przekrój na pół.
  2. Połowę chorizo pokrój w cienkie plasterki, a resztę w kostkę.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Mięso cielęce pokrój na kawałki o wielkości ok. 3 cm.
  4. Włóż cebulę i czosnek do naczynia miksującego Thermomixa, posiekaj 5 sek./obr. 5, zeskrob składniki ze ścianek.
  5. Dodaj chorizo w kostkach i podsmaż 5 min/120°C/obr. wsteczny/obr. łyżka, bez miarki.
  6. Wlej białe wino, wodę, dodaj sól i pieprz.
  7. Włóż koszyczek do gotowania i umieść w nim cielęcinę oraz plasterki chorizo. Na pokrywę załóż przystawkę Varoma i umieść w niej ziemniaki. Gotuj na parze 30 min/Varoma/obr. 1.
  8. Zdejmij Varomę i koszyczek. Do zawartości misy dodaj śmietankę i zmiksuj 20 sek./obr. 5–10, stopniowo zwiększając obroty.
  9. Przełóż mięso z koszyczka z powrotem do naczynia miksującego, załóż z powrotem Varomę z ziemniakami i gotuj 10 min/120°C/obr. wsteczny/obr. łyżka.
  10. W razie potrzeby dopraw do smaku i podawaj gorące.

🍲 Wersja bez Thermomixa:

  • Podsmaż chorizo, cebulę i czosnek w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  • Dodaj białe wino, wodę i przyprawy, a następnie cielęcinę i gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Po ugotowaniu wyjmij mięso, zmiksuj sos blenderem ręcznym i ponownie dodaj mięso.
  • Ziemniaki ugotuj oddzielnie — na parze lub w wodzie.

Podziel się miłością

Similar Posts