Gulasz cielęcy z chorizo i ziemniakami

Dziś proponuję Wam przepis na pełnowartościowe danie: gulasz cielęcy z chorizo i ziemniakami. Powstaje z aromatycznego sosu na bazie białego wina i chorizo, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem cielęcym oraz ziemniakami gotowanymi na parze.

🛒 Składniki (na 6 porcji):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g chorizo
- 20 cl białego wina
- 30 cl wody
- 1 kg cielęciny (na gulasz)
- 1,2 kg ziemniaków
- 50 g śmietanki kremówki
- sól, pieprz
👩🍳 Przygotowanie (z Thermomixem):
- Obierz cebulę i czosnek, przekrój na pół.
- Połowę chorizo pokrój w cienkie plasterki, a resztę w kostkę.
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Mięso cielęce pokrój na kawałki o wielkości ok. 3 cm.
- Włóż cebulę i czosnek do naczynia miksującego Thermomixa, posiekaj 5 sek./obr. 5, zeskrob składniki ze ścianek.
- Dodaj chorizo w kostkach i podsmaż 5 min/120°C/obr. wsteczny/obr. łyżka, bez miarki.
- Wlej białe wino, wodę, dodaj sól i pieprz.
- Włóż koszyczek do gotowania i umieść w nim cielęcinę oraz plasterki chorizo. Na pokrywę załóż przystawkę Varoma i umieść w niej ziemniaki. Gotuj na parze 30 min/Varoma/obr. 1.
- Zdejmij Varomę i koszyczek. Do zawartości misy dodaj śmietankę i zmiksuj 20 sek./obr. 5–10, stopniowo zwiększając obroty.
- Przełóż mięso z koszyczka z powrotem do naczynia miksującego, załóż z powrotem Varomę z ziemniakami i gotuj 10 min/120°C/obr. wsteczny/obr. łyżka.
- W razie potrzeby dopraw do smaku i podawaj gorące.
🍲 Wersja bez Thermomixa:
- Podsmaż chorizo, cebulę i czosnek w dużym garnku lub głębokiej patelni.
- Dodaj białe wino, wodę i przyprawy, a następnie cielęcinę i gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso, zmiksuj sos blenderem ręcznym i ponownie dodaj mięso.
- Ziemniaki ugotuj oddzielnie — na parze lub w wodzie.