Kurczak na słodko-słono z chutneyem morelowym

Podziel się miłością

Wprowadź odrobinę pomarańczu na swój talerz dzięki temu daniu z kurczakiem w wersji słodko-słonej! Zupełnie przypadkiem wyszło mi monochromatyczne danie – bo papryki też były pomarańczowe – i efekt bardzo mi się spodobał. Próbowałeś już połączenia kurczaka z morelami? Jest przepyszne 😋 Gdy tylko zobaczyłam ten przepis w menu Hello Fresh, od razu go wybrałam – i nie żałuję… To było pyszne!

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańczowe lub czerwone papryki
  • 1 łyżka przypraw orientalnych
  • 250 ml śmietanki 30% (lub lżejszej)
  • 60 g chutneyu z moreli
  • 2 łyżeczki białego octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra i płatki migdałów do podania

Przygotowanie:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebule. Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w cienkie paski. Pokrój kurczaka w drobną kostkę.
  2. W dużej głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i posiekany czosnek. Dodaj papryki i duś całość przez 10 minut na małym ogniu. Odstaw.
  3. W tej samej patelni podsmaż kurczaka na średnio-wysokim ogniu, następnie podlej octem balsamicznym.
  4. Dodaj wcześniej podsmażone warzywa, przyprawy, chutney morelowy, śmietankę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Podawaj z kuskusem lub ryżem. Na wierzch posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą oraz płatkami migdałów.

Podziel się miłością

Similar Posts