One pot orzo z indykiem i szpinakiem

Dziś proponuję Wam przepis na orzo – małe makaroniki – w formie pełnowartościowego, zrównoważonego dania jednogarnkowego. Wszystko gotuje się razem, co czyni ten przepis super łatwym i szybkim do przygotowania! To mój pierwszy raz z orzo w wersji „one pot” i był to pełen sukces 😁

Składniki (na 4 porcje):
- 500 g filetu z indyka (lub kurczaka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250–300 g makaronu orzo (w zależności od upodobań)
- 100 g suszonych pomidorów
- 400 g świeżego szpinaku
- 80 cl bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki mieszanki przypraw włoskich
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 40 g płatków parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
- Pokrój filet z indyka w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Suszone pomidory pokrój na cienkie paski.
- W garnku rozgrzej trochę oliwy i podsmaż indyka na średnio-wysokim ogniu z 1 łyżką przypraw włoskich. Przełóż mięso i pomidory na talerz.
- W tym samym garnku zeszklij cebulę i posiekany czosnek przez ok. 5 minut. Dodaj orzo i gorący bulion, doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 12–15 minut.
- W międzyczasie umyj i grubo posiekaj szpinak.
- Do garnka dodaj podsmażonego indyka, pomidory, szpinak, 1 łyżkę przypraw, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj z płatkami parmezanu.