Pomidory faszerowane kurczakiem i serem kozim

Prawdziwy hit – te faszerowane pomidory z kurczakiem i serem kozim, znalezione w aplikacji Cookidoo (Thermomix), są naprawdę przepyszne! Można też zrobić wersję z cukinią 😉
A jeśli nie przepadacie za serem kozim – jak mój partner i córka – możecie użyć serka śmietankowego z czosnkiem i ziołami. Dla nich właśnie tak zrobiłam, bo ja z koziego sera nie zrezygnuję 😂

Składniki (na 6 faszerowanych pomidorów):
- 6 pomidorów do faszerowania
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 200 g sera koziego w roladzie
- 10 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Odetnij „czapeczki” z pomidorów, wydrąż środki łyżką i zachowaj miąższ (odsącz z nadmiaru soku, zostaw tylko miąższ). Oprósz wnętrze pomidorów solą i odstaw je do odcieknięcia, układając do góry dnem na talerzu.
- Do misy Thermomixa (lub innego robota) wrzuć obrane szalotki i czosnek, zmiksuj 5 sek / obr. 5. Zgarnij ze ścianek.
- Dodaj 5 g oliwy, miąższ pomidorowy i gotuj 5 min / 100°C / obr. 1. Odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umyj miskę, włóż pokrojonego w kawałki kurczaka i pozostałą oliwę, gotuj 5 min / 100°C / obr. wsteczne / obr. 1. Zgarnij ze ścianek.
- Pokrój 6 plasterków sera koziego – resztę pokrusz lub pokrój w małe kawałki.
- Dodaj śmietanę, sól, pieprz i pokrojony ser kozi, zmiksuj 8 sek / obr. 3. Zgarnij ze ścianek, dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z pomidorów i wymieszaj 4 sek / obr. 3.
- Napełnij pomidory farszem, ułóż na wierzchu plasterek sera i przykryj „czapeczką”.
- Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut.