Sałatka ziemniaczana à la Strasbourgeoise

Zaczynamy tydzień od sałatki – sycącej i kompletnej. Myślę, że to już ostatnia sałatka w tym roku 😜 Chyba że złapie nas jeszcze babie lato (marzyć zawsze można, prawda? 🤣).
Dziś proponuję sałatkę ziemniaczaną w stylu Strasbourga. Przepis znalazłam w aplikacji Cookidoo (dla Thermomixa). Na końcu znajdziesz też wskazówki, jak przygotować ją bez Thermomixa 😉

Składniki (dla 6 osób):
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 6 parówek strasburskich
- 2 pomidory
- 1 serce sałaty
- ok. 20 ogórków konserwowych
- 100 g sera comté
Na sos:
- 125 g jogurtu naturalnego
- 30 g łagodnej musztardy
- 15 g octu Melflor
- 10 g oleju neutralnego (np. z pestek winogron, słonecznikowego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Wlej 700 ml wody do misy Thermomixa, włóż koszyczek i umieść w nim jajka. Nałóż przystawkę Varoma, wyłóż ziemniaki i posyp szczyptą soli. Gotuj na parze: 14 min/Varoma/obr. 1.
Wymieszaj ziemniaki łopatką, aby równomiernie się ugotowały. Wyjmij koszyczek i przełóż jajka do miski z zimną wodą. Włóż z powrotem Varomę z ziemniakami, na górnej tacy ułóż parówki. Gotuj 20 min/Varoma/obr. 1.
W międzyczasie obierz jajka i pokrój je w kostkę, tak samo jak pomidory. Posiekaj sałatę, pokrój ogórki w plasterki i ser comté w kostkę. Wszystko przełóż do dużej miski.
Zdejmij Varomę i pozostaw ziemniaki oraz parówki do przestygnięcia. Wyczyść szybko miskę.
Przygotuj sos: włóż do misy jogurt, musztardę, ocet, sól i pieprz. Mieszaj 2 min/obr. 4. Wlej olej na pokrywkę, aby cienkim strumieniem spływał do środka podczas miksowania.
Pokrój parówki w plasterki i dodaj je do miski razem z ziemniakami. Polej sosem i delikatnie wszystko wymieszaj.
Bez Thermomixa:
Ziemniaki i parówki ugotuj na parze lub w garnku z wodą. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut. Sos przygotuj mieszając wszystkie składniki trzepaczką.