Spaghetti au ragù bianco

Rozpocznij tydzień przepisem na makaron z białym ragù – włoską wersją klasycznego ragù, ale w kremowym sosie z mascarpone. To bogate i aromatyczne danie zachwyci Cię kremową konsystencją i smakiem. Idealne na rozgrzewający, domowy posiłek.

Składniki (4 osoby):
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 białe części pora (lub gałązka selera naciowego)
- 400 g mielonej wołowiny
- ½ szklanki białego wina
- 100 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 300 g spaghetti
- 40 g tartego parmezanu
- Oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Drobno posiekaj cebulę, por oraz czosnek.
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, dodaj por, smaż 5 min, podlej winem.
- Dodaj mięso, oregano, rozdrabniaj i smaż 4-5 min.
- Wmieszaj śmietankę i mascarpone, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 20 min na małym ogniu.
- Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie.
- Do ragù dodaj połowę parmezanu, wymieszaj, dopraw do smaku.
- Połącz makaron z sosem, podawaj posypane resztą parmezanu.
