Spaghetti au ragù bianco

Podziel się miłością

Rozpocznij tydzień przepisem na makaron z białym ragù – włoską wersją klasycznego ragù, ale w kremowym sosie z mascarpone. To bogate i aromatyczne danie zachwyci Cię kremową konsystencją i smakiem. Idealne na rozgrzewający, domowy posiłek.

Składniki (4 osoby):

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe części pora (lub gałązka selera naciowego)
  • 400 g mielonej wołowiny
  • ½ szklanki białego wina
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 300 g spaghetti
  • 40 g tartego parmezanu
  • Oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj cebulę, por oraz czosnek.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, dodaj por, smaż 5 min, podlej winem.
  3. Dodaj mięso, oregano, rozdrabniaj i smaż 4-5 min.
  4. Wmieszaj śmietankę i mascarpone, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 20 min na małym ogniu.
  5. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie.
  6. Do ragù dodaj połowę parmezanu, wymieszaj, dopraw do smaku.
  7. Połącz makaron z sosem, podawaj posypane resztą parmezanu.

Podziel się miłością

Similar Posts