Wieprzowina w karmelu

Czas na przepis! Oto lista składników, dzięki którym zachwycisz swoich gości pyszną, azjatycką potrawą z karmelizowaną wieprzowiną.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g wieprzowiny (np. karkówka, schab, gulasz z łopatki)
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 pęczek dymki (cebettes)
- 60 ml sosu sojowego (słonego)
- 6 łyżek cukru
- 240 g ryżu basmati
- 4 łyżeczki gomasio (opcjonalnie, do podania)
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój marchewki w cienkie półplasterki. Papryki pokrój w paski. Oddziel białe części dymki od zielonych i posiekaj wszystko drobno. Mięso pokrój w małe kostki.
- Rozgrzej trochę oliwy na patelni lub w woku i podsmaż marchewki, białe części dymki oraz papryki. Duś na średnim ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie zagotuj dużą ilość osolonej wody i ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź dokładnie po ugotowaniu.
- Gdy warzywa będą gotowe, odstaw je na bok. W tym samym naczyniu rozgrzej ponownie olej i podsmaż mięso przez 2–3 minuty na dużym ogniu. Odstaw razem z warzywami.
- W kubku podgrzej 100 ml wody i 60 ml sosu sojowego (możesz użyć mikrofalówki – 30 sekund).
- Na dużym ogniu wsyp na suchą patelnię cukier i dodaj 50 ml wody. Gotuj do momentu, aż powstanie karmel – nie mieszaj, tylko lekko poruszaj patelnią.
- Gdy karmel będzie gotowy, dodaj wcześniej podgrzaną mieszankę sosu sojowego z wodą i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.
- Dodaj warzywa i mięso z powrotem na patelnię, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut na dużym ogniu, aż sos lekko się zredukuje.
- Podawaj z ugotowanym ryżem, posypując gomasio i zieloną częścią dymki.