Zapiekanka z gnocchi à la tartiflette

Dziś proponuję Wam „gnocchi’flette” – czyli zapiekankę z gnocchi inspirowaną słynną tartiflette 😅. Czy muszę dodawać, że to danie było przepyszne? Chyba nie 🤪
Ogromnym plusem w porównaniu do klasycznej wersji jest to, że… nie trzeba obierać ziemniaków! To spora oszczędność czasu i wygoda!

🛒 Składniki (dla 4 osób):
- 2 cebule
- 200 g boczku w słupkach lub wędzonych skwarek
- 600 g świeżych gnocchi
- 20 cl śmietanki (może być lżejsza – dla sumienia 😉)
- 1/2 krążka sera reblochon
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
👩🍳 Przygotowanie:
- Obierz i drobno posiekaj cebule.
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż cebulę przez kilka minut. Dodaj boczek i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Odstaw.
- W tej samej patelni podsmaż gnocchi na złoty kolor. Następnie dodaj z powrotem cebulę i boczek, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż plastry reblochona.
- Zapiekaj około 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, Podawaj z sałatką!