Zapiekanka z gnocchi à la tartiflette

Podziel się miłością

Dziś proponuję Wam „gnocchi’flette” – czyli zapiekankę z gnocchi inspirowaną słynną tartiflette 😅. Czy muszę dodawać, że to danie było przepyszne? Chyba nie 🤪

Ogromnym plusem w porównaniu do klasycznej wersji jest to, że… nie trzeba obierać ziemniaków! To spora oszczędność czasu i wygoda!

🛒 Składniki (dla 4 osób):

  • 2 cebule
  • 200 g boczku w słupkach lub wędzonych skwarek
  • 600 g świeżych gnocchi
  • 20 cl śmietanki (może być lżejsza – dla sumienia 😉)
  • 1/2 krążka sera reblochon
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

👩‍🍳 Przygotowanie:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebule.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż cebulę przez kilka minut. Dodaj boczek i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Odstaw.
  3. W tej samej patelni podsmaż gnocchi na złoty kolor. Następnie dodaj z powrotem cebulę i boczek, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  5. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż plastry reblochona.
  6. Zapiekaj około 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, Podawaj z sałatką!

Podziel się miłością

Similar Posts