Zielony parmentier z cukinią i wołowiną

Podziel się miłością

Świetny sposób na odświeżenie klasycznego hachis parmentier – w lżejszej wersji i z warzywami „prawie” niewidocznymi, choć ich kolor zdradza wszystko 😆

U nas w domu bardzo lubimy cukinię – to delikatne warzywo, które łatwo przemycić. Oto więc zielony parmentier, gdzie ziemniaki łączą się z cukinią w pełnowartościowym, zbilansowanym daniu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1–2 cebule
  • kilka listków bazylii
  • 800 g cukinii
  • 400 g ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki i cukinię na parze lub w wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj mięso mielone, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając – mięso powinno pozostać lekko różowe, dopiecze się w piekarniku.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Odcedź dobrze warzywa i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli wolisz gładszą konsystencję, użyj blendera ręcznego.
  6. Wyłóż mięso na dno naczynia żaroodpornego, a następnie przykryj je purée z cukinii i ziemniaków. W razie potrzeby posyp startym serem.
  7. Zapiekaj przez 25–30 minut.

Wersja Thermomix:

  1. Włóż cebulę do misy i posiekaj 5 sek / obr. 5. Zgarnij ze ścianek.
  2. Dodaj oliwę, mięso, bazylię, sól i pieprz. Duś 8 min / 120°C / obroty wsteczne / obr. łyżka, bez miarki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Umyj miskę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Do misy włóż pokrojone cukinie i ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 25 min / 98°C / obroty wsteczne / obr. 2,5.
  5. Zmiksuj 30 sek / obr. 4. Rozłóż purée na mięsie, opcjonalnie posyp startym serem.
  6. Zapiekaj przez 25–30 minut.

Podziel się miłością

Similar Posts